BHRT delavnica s Pamelo Smith

Dr. Pamela W. Smith in Ivica Flis Smaka | Frankfurt, oktober 2012

Simpatična najava BHRT delavnice s Pamelo Smith v Frankfurtu (20. in 21. oktober 2012) z možnostjo ogleda edine in največje evropske lekarne, ki ima lastno proizvodnjo bioidentičnih hormonov, je bila sila obetavna. Pravzaprav je obljubljala strokovno podkovane smernice na področju bioidentičnih hormonov in njihovega dopolnjevanja ter vseh novosti na tem področju.

Dvodnevni intenzivni trening s celotnim pregledom hormonov, hormonskega ravnovesja in neravnovesja s številnimi možnostmi zdravljenja. Pregledali smo vse možnosti prehranskih dodatkov in vitaminske podpore, ob tem ves spekter hormonskega dodajanja, ob tem tudi kdaj, zakaj, kako, koliko odmerjati in komu. Dr. Pamela je vedno znova in znova opozarjala, da pri terapiji ne smemo pozabiti: to je dodajanje, dopolnjevanje hormonov, ki so enaki našim lastnim hormonom – terapija z bioidentičnimi hormoni ni nadomeščanje! Pri izražanje moramo biti dosledni, saj nadomeščanje pomeni, da nek lasten hormon nadomestimo z nekim drugim ali njemu podobnim hormonom. Dodajanje pa pomeni, da telesu dodamo to, kar mu manjka. In s staranjem telesa, ko se naše lastne zaloge izčrpajo, se izčrpajo tudi naši hormoni in žleze, ki jih izločajo. Zato dodajamo hormone, ki manjkajo, saj so hormoni med močnimi in potentnimi molekulami, odločilni in zelo pomembni za ohranjanje in vzdrževanje dobrega počutja. Hormonsko neravnovesje nastopi z menopavzo pri ženskah, lahko pa tudi veliko let prej ali kasneje. Razlogov za nastanek neravnovesja je seveda več: dednost, okolje, prehrana, staranje. Približno 75 % zdravja oblikujejo okolje, prehrana in način življenja nasploh. In v tem času, v katerem živimo, se pogosto srečamo s situacijo, ko živimo dokaj zdravo, jemo zdravo, a kljub vsemu ne dobimo vseh vitaminov in hranil, da bi se telo moglo ubraniti bolezni. Še več težav imajo ljudje, ki bi svoje zdravje želeli ponovno vzpostaviti, ki že imajo določene bolezni in z zdravjem povezane težave. Kako pomembni so minerali (kalij, fosfor, brom, krom, magnezij in še veliko njih) in elementi v sledovih, ki jih v telesu zasledimo v izredno nizkih količinah, ob njih vitamini in posebej pomembne aminokisline, se zavem vsakič znova – ne le na velikih delavnicah, kakor je bila ta, temveč tudi v rednem življenju, ko opazujem stanje ljudi, ki jim »že v očeh piše«, česa jim manjka. Če vsemu temu dodamo še hormonske manjke, pravzaprav ni čudno in tudi ne nenavadno, da zbolimo. A hormonov ne moremo kupiti v trgovini ali jih nabrati na vrtu. Zato je pomen največje lekarne, ki izdeluje te hormone, še toliko večji.

Pamela Smith je vodilna ameriška specialistka iz področja hormonske dopolnilne terapije, sicer specialistka interne medicine. Ob vseh nazivih iz prakse, ima precej funkcij in obvez na fakulteti in izven nje: je direktorica Centra za zdravo in dolgo življenje, je ustanoviteljica in direktorica izobraževalnega programa iz anti-aginga, regeneracije in funkcionalne medicine, je direktorica magistrskega programa na področju medicinske presnove in prehrane na Medicinski fakulteti Univerze v Južni Floridi, je avtorica številnih knjig iz naštetih področij, zlasti pa je specialistka za področje dodajanja bioidentičnih hormonov (BHRT). Je vodilna avtoriteta ameriškega velnesa in anti-aginga v zadnjih letih.

Zgodba o uspehu

Receptura Apotheke iz Frankfurta je last farmacevta, magistra farmacije Petra Corneliusa. Sedanji videz in image sta plod dolgoletnega dela. Prva lekarna je bila ustanovljena že leta 1968. Zelo hitro je postala znana, saj je z drugačnim pristopom in z željo izobraževati svoje stranke, postala pravi partner v zdravstvu. Peter Cornelius pravi: »Če so prepoznane pravočasno, so mnoge bolezni ozdravljive, brez večje škode za bolnike. Sam sem videl priložnost in nišo, ko sem spoznal, da veliko farmacevtov svoje svetovalne vloge ne jemlje dovolj resno.« Tako je do danes iz ene lekarne zrasla celotna združba podjetij: preventivna dejavnost (zgodnje odkrivanje bolezni in redno testiranje dejavnikov tveganja), svetovalnica iz področja medicinskega turizma (kam potovati na zdravljenje), svetovalnica za cepljenja in sladkorne bolnike (tudi individualna svetovanja), v sami lekarni pa zastopajo vse od klasičnih zdravil do homeopatije in Bachove terapije. Leta 1995 je tako v svoji prvi lekarni tudi prvič pripravil predpisana zdravila z naravnimi človeku identičnimi hormoni za dopolnilno hormonsko terapijo. S tem je pravzaprav odprl novo področje svojega delovanja: anti-aging. Peter Cornelius pravi: »Priprava zdravil je nam, farmacevtom, zelo lastno področje. Kljub širokemu spektru že narejenih zdravil (konfekcijskih), si brez magistralnih (v lekarni pripravljenih) zdravil našega dela ni moč predstavljati. Vsak človek je namreč drugačen in različen od drugih. Prav pri dodajanju, dopolnjevanju hormonov je odmerek (doza) ključnega pomena za vsakega posameznika – seveda vsakemu lastna in drugačna.«

Najsodobnejši pristop in izvedba

Receptura je kasneje prerasla okvir ene same lekarne , tako sedaj delujeta dve, popolnoma ločeni: klasična lekarna in lekarna z bioidentičnimi pripravki ter prehranskimi dodatki. Nova lekarna oz. pravo novo podjetje je bilo ustanovljeno leta 2001 in je namenjeno le izdelavi individualno predpisanih izdelkov z bioidentičnimi hormoni. Naslednji velik korak v napredku je sledil leta 2004, ko so se preselili v FIZ (Center za inovacije v biotehnologiji v Frankfurtu), ki združuje področje zdravstva in biotehnologije. Mag. Peter Cornelius pravi: »To je kraj, kjer naš tim farmacevtov Recepture dejansko uresničuje svoje srčne želje in poslanstvo. Vse to je še dodatno podprto z zadnjimi dognanji stroke in z najsodobnejšo opremo.« Doda še: »Prav tukaj smo razvili najnovejše postopke za izdelavo bioidentičnih hormonov, tukaj izdelujemo vse liposomalne gele z liposomi kot nosilci hormonov. Na ta način omogočimo kvaliteten prenos hormona preko kože, zagotovimo, da ne ostaja na koži in da se resnično sprošča v mikrocirkulacijo.« Tako so združili visoko tehnologijo (high-tech) z naravnimi sestavinami, kar je doseglo namen: optimalna učinkovitost njihovih izdelkov. A znanja niso pridobivali le v laboratorijih, temveč so jim brez zadržkov pomagali številni ginekologi, dermatologi in specialisti anti-aginga. Receptura je tako znanstvene študije prenesla v klinično prakso in med uporabnike. Na ta način so nastali vrhunski mikronski specifični prenašalci, ki zagotavljajo dejansko biološko uporabnost in učinkovitost vnesenih hormonov. Kakovost zagotavljajo s spoštovanjem smernic EU in pridobljenim nazivom Dobra proizvodna praksa (EU GMP). Ne le s FIZ, sodelujejo tudi s Centrom medicinskih treningov in bodočih znanj, s številnimi izdelovalci in raziskovalci vitaminov, mineralov in ostalih prehranskih dodatkov, s priznanimi strokovnjaki iz področja farmacije in drugih naravoslovnih ved.

Anti-aging medicina ni le medicina prihodnosti, je tudi medicina, ki človeka sprejema celostno in zlasti osebno. Hormonska terapija je del anti-aging medicine in ima pomembno vlogo pri zaviranju procesov staranja. Z vzpostavljanjem ravnovesja hormonov in harmonije celotnega telesa lahko vzdržujemo zdravje, vitalnost in dobro kondicijo tudi v pozni starosti. Vendar sintetični, instant izdelki niso najboljša izbira, saj niso telesu in telesnim tekočinam lastni, zato jih telo tudi zavrača, pojavijo se številni stranski učinki. Po posvetu in recepturi zdravnika imamo v tem tisočletju možnost uporabiti človeku enake hormone in ne sintetičnih, v odmerkih, ki so prilagojeni le nam osebno z neverjetno natančnostjo. Najboljši asistent vsakega pametnega zdravnika je bolnik, ki seveda najbolje pozna skrivnosti svojega telesa.