Medicina, kozmetika – kdo vodi? | Medica 2009

Medica 2009 (17. do 21. november 2009, Dusseldorf)

Sejem po sejmu ali novice iz sveta kozmetike, medicine, laboratorijske tehnike in farmacije – pa najverjetneje še kaj, kar se ne more uvrstiti v navedene kategorije. Dejstvo, da tehnologija napreduje na vseh področjih je najmočneje zajelo laboratorije in farmacijo, čeprav zelo prikrito. S poplavo novih analizatorjev in pripomočkov za merjenje tega in onega nas je zasulo v takšni meri, da je pravzaprav nemogoče slediti in imeti pregled. Ob tem napreduje v videzu, kakovosti in uporabnosti tudi vsa laboratorijska oprema, vključno s pohištvom in dodatki za interier.

Farmacija preseneča vsakodnevno z odkritimi in skritimi dodatki k prehrani, tako za dobro počutje, predvsem pa za lepoto. Če se le da, posegajo v svet kozmetike in poskušajo parirati vsem sodobnim postopkom nege, oblikovanja telesa in redukcije maščobnih zalog/oblog. Skorajda ni več mogoče najti farmacevtskega giganta, ki ne bi izdeloval vsaj nekaj za lepoto, nego, manj pa je (zanimivo) vseh pripravkov za hujšanje, ki jih lahko uživamo sami. Najverjetneje zaradi že dokazanih in potrjenih negativnih učinkov na telo. Tako so pravzaprav izginili vsi čudežni napitki in pripravki s čarobnimi formulami za hitrostno hujšanje.

Dejstvo, da medicino počasi in vztrajno izpodriva kozmetika (tudi na tem sejmu) pravzaprav ne preseneča: skladno s trendi, ki stremijo k dobremu počutju in zdravemu izgledu (wellness), se namreč preoblikuje tudi ponudba na trgu. Potrošniki vse bolj skrbijo sami zase, zato bo vse bolj in bolj aktualna ponudba wellnessa zajela tudi ta sejem. Vendar ob tem ne gre spregledati dejstva, da se tudi ta trg zelo dobro prilagaja in da vedno bolj odrašča. Sedaj so na odru že zelo zreli produkti, zelo dobro prilagojeni uporabniku, predvsem pa so odrasli v smisli kakovosti. Ceneni izdelki z imenom »bio«, »natura«, »spa« in »wellness« so del preteklosti. V prvih vrstah so ostali kvalitetni ponudniki z lastnim razvojem, ki ima dober stik z izvajalci in uporabniki. Znani svetovni giganti izgubljajo na svojem pomeni, predvsem med medicinskimi pripomočki in aparati – kakor, da se ne znajdejo več, kot da je konkurenca prevelika in predvsem dajejo občutek, da jih je povozil čas.

V medicini se napredek izraža predvsem v diagnostiki, ki je z digitalizacijo nemalokrat fenomenalna. Pa vendar tudi to ni več novost – kakor da pričakujemo te premike, saj računalniška podpora dandanes ponuja številne možnosti, tako v snemanju organov in sistemov, v invazivnih posegih in v terapevtskih postopkih. A v izvajanju terapij pravzaprav nič novega! Venomer različice na isto, že poznano temo. Nekaj izboljšav v ultra- zvočni terapiji, manj pri laserjih, še najmanj v elektroterapiji. Tudi na vzhodu nič novega. Kitajci vztrajno prodirajo na zahodni trg, a vse so le variante že znanih postopkov v novem dizajnu, dobre kopije znanih proizvajalcev medicinske opreme in tehnike.

Akupunktura v številnih oblikah in priredbah: od malih magnetkov, magnetnih obližev, IR stimulatorjev točk, akupresurni tapping – vse, razen iglic (teh na sejmu pravzaprav ni moč najti). Ob tem se pojavljajo tudi še bolj čudne in presenetljive vzporednice, ki mejijo na zdravilstvo…..

V fizioterapiji obilo pripomočkov, številne opornice (ortoze), tappingi, pripomočki za individualno vadbo, ki mejijo na aerobiko, tae-bo in še kaj. Pilates se pojavi v številnih različicah, razvijajo se tudi nove zvrsti.

Dejansko največ užitka nudi kozmetika, ki vsako leto preseneti s kakšno poslastico. Prav v veselje je bilo na sejmu videti razstavni prostor slovenske Iskre Medical. Ljudje so se kar trli in gnetli, tako da je bilo prav težko ujeti trenutke za kak razgovor in pojasnila. Še zmeraj vodilni s svojimi trendovsko naravnanimi dizajni, ki v celoti opremljeni delujejo celo malce vesoljsko. Linija »Green« je požela največ zanimanja, predvsem aparat VACaVite prestige, ki se je na slovenskem trgu predstavil že marca 2009.

VACaVite prestige je kombinacija treh že dodobra preizkušenih in učinkovitih terapevtskih postopkov: kavitacije, kavitacije z vakuumom in RDT (radialna endodermna terapija) terapije. Izpopolnjena tehnologija kavitacije omogoči, da se energija koncentrira na točno določeni globini v tkivu in tako zagotovo selektivno razbija prav maščobne celice v podkožju. Maščoba iz razbitih celic se razgradi, preide v obtočila, kjer se je del se porabi za energijo, netopne proste maščobne kisline pa potujejo v jetra in se razgradijo po običajni poti (kot vsaka druga prosta maščobna kislina, vključno s tistimi iz hrane). Rezultati posega so vidni že po prvem obisku: obseg kritičnega predela se zmanjša od 2 do 6 cm, vsak dodatni postopek pa prve uspele še bolj nadgradi.

Kavitacijska tehnologija je v zadnjem času ne le zelo popularna, je tudi najuspešnejši neinvazivni postopek, s katerim se učinkovito odstranijo lokalne maščobne obloge (preoblikuje telo) in odpravi celulit. Praksa narekuje, da je smiselno kavitacijo kombinirati z ostalimi postopki, med katerimi je prvi vakuum, nato radiofrekvenca in limfna drenaža. Na osnovi teh izkušenj in dobrega sodelovanja z uporabniki aparata ter zlasti z lastnim znanjem in inovativnostjo je Iskra Medical ustvarila edinstven aparat VACaVite prestige, ki je prvi na domačem in tujem tržišču.

Aparat VACaVite prestige ima s svojo edinstveno kombinacijo številne prednosti: je neinvaziven, neboleč, varen in sočasno izjemno učinkovit v odpravljanju maščobnih zalog. Izjemna zasnova v obliki ročke mu omogoča oblikovanje trebuha, stegen, bokov, zadnjice, kolen in zgornjega dela rok brez ovir. Površina kože je nepoškodovana, ni kirurškega posega in narkoze, ni bolečin po posegu. Postopek traja od 20 do 40 minut, priporoča se od 3 do 6 obiskov in rezultati so izvrstni.

Predstavitev posodobljene kombinirane kavitacije na sejmu je bila edinstven dokaz, da lahko sledimo novim smernicam, predvsem pa, da smo se v mali Sloveniji sposobni postaviti ob bok velikim koncernom – in jih celo prehiteti. To je zagotovo uspelo Iskri Medical, ki je dokazala in prepričala, da niso le proizvajalci, ampak dobri kreatorji v svetovni kozmetični industriji. Njihova novost torej ni le kratkotrajna modna muha v kozmetiki, temveč resna in prepričljiva terapija, ki sega tudi na področje estetske medicine.

Organizatorji poročajo, da je bilo vsaj 45 odstotkov razstavljalcev iz tujine, veliko tudi iz rastočega trga Azije. Večjega upada razstavljalcev in obiskovalcev kljub recesiji niso opazili. Kot je bilo že zapisano, je bil velik poudarek na napredku ultra-zvočne diagnostike, posebej v diagnostiki obolenj perifernega živčevja (nove sonde omogočajo ne le prikaz živca, temveč tudi ostalih struktur v okolici). To omogoča boljši prikaz tumorjev, poškodb in vnetij.

Med ostalimi inovacijami so bile v ospredju tele-medicinske naprave in aplikatorji. Številne različice nadzorovanja delovanja srca (monitoring), mini EKG naprave, termometri in še kaj – vse se lahko enostavno vstavi v oblačila. Bolnika nadzoruješ na daljavo, računalnik nenehno spremlja, beleži in opozarja na bolnikovo stanje, tudi na daljše časovno obdobje. Ob tem tudi pripomočki za domačo rabo, ki so lahko nadzorovani s strani lečečega zdravnika, monitoring vseh dnevnih opravil, izločanja in vnašanja hrane ter tekočin. Ob tem je zanimiv tudi sistem varnosti za starejše, ki omogoča nenehen stik s svojci s pomočjo mini oddajnikov.

Zaključek: sejem bil je živ! Res pestra ponudba raznovrstnih področij kozmetike in medicine, kjer lahko srečaš vodilne v tej industriji, najdeš povezave in ideje za nadgradnjo lastnega dela in spoznavaš demografske razlike.