Znanje

Zeleni čaj

Čaj je (takoj za vodo) najbolj razširjena pijača na svetu. Čajne lističe so prelivali z vodo pred več kot 5000 leti – tako pričajo arheološke najdbe. Botanični podatki nas peljejo v Indijo in Kitajsko, ki sta med prvimi gojili zeleni čaj.

Zdravljenje težav z naravnimi oblogami

Ene izmed najstarejših poznanih oblik terapije s toploto so vsekakor uporaba toplega blata, toplega parafina, gline, sena, zelišč, izvlečki različnih zdravilnih in aromatičnih olj v namene zdravljenja. Uporabljajo se še danes: kot ovitki, obkladki, povijanje in kopeli tako za zdravljenje, kakor za preventivo, sproščanje in v lepotilne namene.

Zdravje, pripomočki in gibanje

Slovenci dajemo vtis, da radi po nepotrebnem trpimo - svoje skeletne in mišične bolečine potrpežljivo prenašamo, kolikor dolgo gre.  Na drugi strani od zdravnika pričakujemo  razrešitev težav takoj, ko je trpljenje preseglo zmožnosti kompenzacije in trpljenja.
Kot zdravnik lahko pomagam odpraviti hudo bolečino, lahko predpišem zdravila in postopke fizikalne terapije, ki so namenjeni lajšanju bolečin, izboljšanju giba, pridobitvi mišične moči in kondicije, povrnitvi npr.funkcije hoje in gibanja, lahko tudi svetujem in usmerjam, a v osnovi mora vsak sam spremeniti svoje življenjske in delovne navade.

Wellness v medicini

Zdravljenje ima namen, da kar se da popolnoma obnovimo zdravje, spremenimo življenjske navade in dvignemo kakovost lastnega načina bivanja – kolikor je to le mogoče pri današnjem stanju medicinske znanosti, in to v čim krajšem času. Tako zmanjšamo možnost zapletov in preprečimo morebitne posledice. Popolna povrnitev zdravja je v tem, da je ozdraveli spet sposoben opravljati svojo običajno delovno in življenjsko dejavnost, v istem obsegu, kot jo je opravljal pred zdravljenjem.

Vse, kar ste želeli vedeti o anti-ageingu!

Opisno bi anti-aging predstavila kot medicino ali del nje, ki si prizadeva vzdrževati, ohranjati in izboljšati kakovost posameznikovega življenja in bivanja tukaj. Vključuje torej vse medicinske postopke in terapije, ki blažijo ali celo zavirajo staranje na varen, zanesljiv način in na znanstveni osnovi. Na tak način se posamezniku zagotovi polnovredno in daljše življenje - življenju dodamo kvalitetna leta.

Urinska inkontinenca: Pomen redne vadbe

V praksi specialisti ginekologi in fiziatri bolnicam vedno znova priporočamo predvsem redno vadbo, če imajo težave zaradi inkontinence. Dokazano je, da imajo ženske z močnimi mišicami medeničnega dna manj težav in so mnogo manj izpostavljene stresni urinski inkontinenci. Močne mišice medeničnega dna lahko v veliki meri izboljšajo tudi vaše spolno življenje - mišice postanejo kvalitetnejše in močnejše, s tem se izboljšajo tudi občutki in zaznave, sočasno tudi partner zazna razliko.

Tudi moške pesti klimakterij

O ženskem klimakteriju vemo skoraj vse. Kako je s tem v moškem svetu?! Ali sploh obstaja, kako se izrazi in kako se pravzaprav imenuje? Zelo dolgo je veljalo, da so samo ženske »žrtve prehodnega obdobja«, saj se menopavza (padec in posledice nižanja spolnih hormonov pri ženskah) na hitro in nazorno vidi. Po več kot sto letih danes končno priznavajo, da imajo tudi moški v zrelih letih težave.

Strogo zaupno - samo za moške!

Ali se otepate utrujenosti, slabe ali sploh izničene spolne sle? Se težje skoncentrirate in se težko fokusirate? Se težko spopadate s stresom in imate občutek, da ste povoženi? Je vaše telo mehko, mlahavo in povešeno, ko pridobite na teži? Trenirate več mesecev ali celo več let, brez da bi se telo izoblikovalo? Morda pa nimate nobene od naštetih težav in si preprosto želite ohraniti dobro počutje, izvrstno kondicijo in spolno moč?

Stopala - kaj povedo?

Stopala so v resnici podstavki našemu telesu in služijo kot podstavek in temelj za gibanje. Pogosto jih zanemarjamo in prezremo, vse dokler se ne pojavijo kakšne težave. Nekatere jim vsaj čez poletje namenimo več pozornosti, ko odprta obutev terja tudi primerno negovan videz nog. V tem kratkem uvodu sem nanizala kar nekaj zelo pomembnih »malenkosti«, ki so pomembne tako za stopala, kakor za celo telo: obutev, podstavek in temelj telesa, nega, gibanje, težave. Že Sokrat je vedel, da »kadar nas bolijo stopala, boli celo telo!«

Starost ni bolezen

Starost je samo obdobje v življenju posameznika, podobno kot mladost, srednja in zrela leta. In vsako izmed teh obdobij nam prinaša posebne izkušnje, vsakemu lastne. Tako radi povemo, da nas osebne izkušnje, zlasti slabe, kakor zareze zaznamujejo in označijo v naši duši. In tako zelo radi pozabimo na telo, na fizični del nas, ki vse psihične borbe in bitke, pa tudi spomine, nosi. Tudi fizično telo je zaznamovano z vsemi našimi čustvi!

Sreča na potenco

Pogosto srečo iščemo v čudežnih predmetih, ljubimcih, sosedih, Slovenci pa nemalokrat tudi v alkoholu, zdravilih... Pri tem pozabljamo, da so snovi, ki zagotavljajo zadovoljstvo ter vzbujajo občutek sreče, vznesenosti in evforije, skrite v nas – da smo mi tisti, ki jih tvorimo in posedujemo.

Sončenje pod umetnim soncem

Običajne posledice pretiranega sončenja poznamo (opekline!), čedalje več pa je alergij na sonce. Te se pojavijo že ob prvih stikih s sončnimi žarki, zato se vedno več ljudi zelo resno pripravlja na poletno sezono. Marsikdo se odloči za preventivo s kalcijem, sredstvi za porjavitev, vitaminskimi pripravki in raznimi zeliščnimi mešanicami ter mazili, nekaj pa se jih odloči za sončenje v solarijih, pod umetnim soncem.

Šolska torba: Kakšna naj bo?

Parametre šolskih torb bi morali krojiti številni parametri in dejavniki. Pomembno je, da ni pretežka in da jo šolar nosi pravilno. Zadnje študije so pokazale, da »napačna« šolska torba dvigne tveganje za skolioze do 50 %, za obolenja hrbtenice do 75 %, dodatno povzroča različne spremembe na vratnem segmentu hrbtenice in ramenih.

Rdeča pesa

Rdeča pesa je skromna, marsikje osovražena zelenjava – mnoge spominja na dijaške domove in vojašnice. V resnici pa je bogata zakladnica: ponaša se z izjemno kulturno preteklostjo in velikanskim virom zdravja.

Preobilje hrane prinaša bolezni

Še pred nekaj leti je med zdravniki vladalo mnenje, da je debelost razvada in ne bolezen. Danes se to mnenje spreminja, kajti debelost se je razbohotila in dobiva že endemične razsežnosti. Ponekod so debeli kar celi narodi, to pomeni, da gre za pandemijo debelosti. Zaradi debelosti je pri teh narodih delovna storilnost manjša. Tudi sicer so debeluhi do trikrat več v bolnišnici in na zdravljenjih, gredo pa celo do šest let prej v pokoj in živijo povprečno do osem let manj kot drugi.