Ivica Flis Smaka's blog

Personifikacija medicine

Govorimo o personifikaciji medicine, o pojasnilni dolžnosti, o tem, da naj bo vsak bolnik deležen individualne obravnave, da moram najti čas in da moram ohraniti vsa načela in predvsem slediti Hipokratovi prisegi. Da moram upoštevati novosti v stroki, slediti sodobnim smernicam in načelom zdravljenja, upoštevati socialni položaj in vse stiske posameznika. In ob tem nehote pomislim: ali kdo pozna moje in seveda (zelo verjetno) tudi stiske mojih kolegov, predvsem zdravnikov zasebnikov? Ali sploh kdo ve, v kakšnih dilemah smo?

Slovenščina

BHRT delavnica s Pamelo Smith

Simpatična najava BHRT delavnice s Pamelo Smith v Frankfurtu (20. in 21. oktober 2012) z možnostjo ogleda edine in največje evropske lekarne, ki ima lastno proizvodnjo bioidentičnih hormonov, je bila sila obetavna. Pravzaprav je obljubljala strokovno podkovane smernice na področju bioidentičnih hormonov in njihovega dopolnjevanja ter vseh novosti na tem področju.

Slovenščina

Osma mednarodna anti-aging konferenca | London, 2011

Še sonce se ni moglo upreti in je razsvetljevalo London, poznan po večnem mraku, megli in dežju. V septembrskih dneh so se v mestni hiši zbrali guruji svetovnega slovesa, katerih glavni cilj in namen je s svojim delom oplemenititi ta svet z dolgoživostjo in kvaliteto življenja pravzaprav v vseh starostnih obdobjih.

Slovenščina

Shanghay: Sejmi, vrvež, vlaga in vročina in še kaj

Z mešanimi občutki v prepolni letališki zgradbi Munchenskega letališča neodločno stopam za ostalimi potniki na letalo za Shanghay. Kot da tokrat nimam pravih smernic, se umikam komolcem in torbam Azijcev, Evropejcev, črncev. Številni otroci popestrijo dogajanje z jokom, smehom, prerivanjem in preskakovanjem prtljage. Tudi med poletom. Po dvanajstih urah leta so še bolj nemirni in sedaj razdraženi. Tudi odrasli.

Slovenščina

Medicina, kozmetika – kdo vodi? | Medica 2009

Sejem po sejmu ali novice iz sveta kozmetike, medicine, laboratorijske tehnike in farmacije – pa najverjetneje še kaj, kar se ne more uvrstiti v navedene kategorije. Dejstvo, da tehnologija napreduje na vseh področjih je najmočneje zajelo laboratorije in farmacijo, čeprav zelo prikrito. S poplavo novih analizatorjev in pripomočkov za merjenje tega in onega nas je zasulo v takšni meri, da je pravzaprav nemogoče slediti in imeti pregled. Ob tem napreduje v videzu, kakovosti in uporabnosti tudi vsa laboratorijska oprema, vključno s pohištvom in dodatki za interier.

Slovenščina

Vroči vrelci – Anning

Po dolgotrajnem zibanju v ne preveč mavričnih vonjavah medmestnega avtobusa smo prispeli v Anning – majhno mestece, poznano po čarobnih dobrodejnih vrelcih japonskega izvora. Japonski vroči vrelci na jugu Kitajske, v pokrajini Yunnan. Na povprečni nadmorski višini 2000 m, kjer se v zgodnjem juliju podnebje spreminja kot kameleon.

Slovenščina