Zeleni čaj

Čaj je (takoj za vodo) najbolj razširjena pijača na svetu. Čajne lističe so prelivali z vodo pred več kot 5000 leti – tako pričajo arheološke najdbe. Botanični podatki nas peljejo v Indijo in Kitajsko, ki sta med prvimi gojili zeleni čaj.

Legenda pripoveduje o cesarju Shen Nungu, ki je živel na Kitajskem 2737 pr.n.št. in je zelo pazil na higieno, zato je vodo redno prekuhaval. Tako je nekega dne veter prinesel lističe zelenega čaja v njegov kotliček z vrelo vodo. To so bili listi grma čajevca. V kotličku z vrelo vodo se je razvila prekrasna aroma in prijetna barva, pijača je cesarja poživila in napolnila z energijo. Tako je čaj postal tradicionalna pijača v njegovem cesarstvu in tradicija se je nezadržno širila tudi v sosednje pokrajine, danes je razširjen po vsem svetu. V arabskem svetu čaj pomeni gostoljubnost, na Kitajskem in Japonskem je tradicija, V Angliji obred in del protokola. In čeprav so Angleži znani po svoji ljubezni do čaja, so Američani okrog leta 1900 izumili filter vrečko in ledeni čaj. Evropa je zeleni čaj spoznala v 17.stoletju, ko je priplula prva ladja, natovorjena s čajnimi listi. Okus in vonj sta se nezadržno širila med ljudmi. Dandanes stotine milijonov ljudi po vsem svetu redno pije zeleni čaj. Podatki kažejo, da največ ljudi pije lističe zelenega čaja, ki izhaja iz družine Camellia sinensis, od koder sta tudi rdeči in črni čaj. Zeleni je tisti, ki ima izmed vseh članov te družine največ zdravilnih sestavin.

Vsekakor pa ni hrane, ki bi nas v celoti zaščitila pred boleznijo. Naše zdravje je na svoj način zavito v naših genskih zapisih, zlasti pa na zdravje vpliva način življenja. Zagotovo zeleni čaj lahko telo podpre in ga napolni z dobro energijo, vendar je nujno poskrbeti tudi za zdrave navade: opustiti kajenje in alkohol, sedenje zamenjati z gibanjem ipd.

Zeleni čaj popularno imenujejo super živilo, ker je med najbolj zdravilnimi na tem planetu. Baha se z antioksidanti in hranili, ki imajo močne učinke v telesu. Pripisujejo mu številne pozitivne učinke: vpliv na izboljšanje možganskih funkcij, topljenje maščobnih zalog, naj bi posredno vplival na manjšo pojavnost določenih oblik rakavih obolenj.
                                   
Vse rastline vsebujejo spojine, ki jih imenujemo fitokemikalije in rastlinam služijo kot zaščita pred boleznimi. Če takšne rastline zaužijemo ljudje, lahko tudi nam koristijo te zaščitne snovi. Najbolje poznani skupini sta skupina karotenoidov in polifenolnih spojin (katehinov).

Večinoma slišimo, da listi zelenega čaja vsebujejo veliko flavonoidov. Flavonoidi so v resnici polifenolne spojine in to so antioksidanti, ki so prisotni v večini rastlin, vendar v različnih količinah, različne vrste. V zelenem čaju je izredno močan antioksidant Epigallocatehin Gallat (EGCG). Kot vse kaže, je prav EGCG zaslužen za tako močne zdravilne lastnosti zelenega čaja. Zeleni čaj vsebuje tudi nekaj drugih telesu potrebnih snovi: karotenoide (snovi, podobne vitaminu A), tokoferole (vitamin E), askorbinsko kislino (vitamin C), krom, magnezij, selen, cink, fluorid, eterična olja, čreslovino, tudi nekaj vitamina D, B1, B2. V večjih količinah so v zelenem čaju še metilksatini, med katerimi prevladuje kofein, manj je teobomina in teofilina. Kemična sestava zelenega čaja se spreminja s podnebjem, sezono, načinom gojenja, starostjo lističev.

Med bolj znanimi zelenimi čaji je Matcha čaj, ki ima ob ostalih sestavinah tudi veliko EGCG. Z metodo ORAC vrednotimo antioksidativne lastnosti snovi. Strokovnjaki, ki so testirali zelene čeje in posebej Matcha zeleni čaj, so ugotovili, da je ORAC za Matcha čaj dvajset krat višji od tistega , ki ga imajo granatna jabolka in borovnice: 1300 enot na gram za Matcha, in 105 enot na gram pri granatnem jabolku, 91 enot za borovnice.

Stroki so dobro znani vsi dejavniki, ki določajo naše zdravje in kakovost življenja: le 27% vpliva genetska zasnova, 19% vpliva okolje, 11% zdravstveni sistem in v kar 43% na zdravje vpliva način življenja. Na genetski zapis in zdravstveni sistem nimamo pravega vpliva, lahko pa uredimo svoj način življenja. V veliki meri lahko s sodobnimi pristopi in znanjem spremenimo prehranjevanje in izbor hrane (v vseh oblikah- trda in tekoča),  dnevno-nočni ritem življenja (spanje), odziv na stres. Slab odnos do samega sebe je najpogostejši vzrok predčasnemu propadanju telesa in duha, pri čemer je notranje najedanje veliko hujše od vseh zunanjih dejavnikov in agresorjev. Žal se tega pogosto zavemo šele takrat, ko zbolimo.

Hranilo Na 1 gram Matcha čaja
Skupni katehini 105 mg
EGCG 61 mg
Skupne amino-kisline/beljakovine 34 mg (5% do maksimalno 30%)
Maščobe 30 mg (4% do 5%)
L-teanin 14,26 mg
Kafein 35 mg (5%)
Vlaknine 318 mg
Ogljikovi hidrati 447 mg
Vitamin C 1,75 mg
Vitamin A 291 IU
Kalij 26,2 mg (do 3%)
Fosfor 2 mg (do 0,4%)
Čreslovina Do 25%
Voda Do 5%
Kalorije 3
 

Zdravilni učinki, ki jih pripisujejo zelenemu čaju

  • Razstruplja in čisti telo
  • Krepi telo in pomaga v obdobju okrevanja po bolezni
  • Spodbuja vitalnost
  • Kot močan antioksidant ščiti pred nastankom vnetij na arterijski steni in tako na nastanek ateroskleroze; Antioksidanti v telesu delujejo kot lovilci prostih radikalov (strupenih snovi) in jih vežejo nase, da postanejo neškodljivi. Zeleni čaj namreč vsebuje 100-krat bolj učinkovite oksidante kot pa vitamin C in 25-krat več kot vitamin E.
  • V laboratorijskih testih se je izkazal v zniževanju slabih holesterolov (niža skupni in LDL holesterol, trigliceride in proste maščobne kisline, dviga pa HDL)
  • Z zniževanjem lipidov v krvi posredno dobro vpliva na delovanje srčne mišice
  • Zmanjšuje tveganje (deluje preventivno) za nastanek rakavih bolezni – pri tem je najbolj aktiven prav EGCG (mehur, prostata, dojka, debelo črevo, pljuča)
  • Polifenoli in kofein v lističih zelenega čaja stimulirajo termogenezo in stimulirajo oksidacijo maščob v telesu, zato se v zadnjem času izvlečki zelenega čaja vse bolj uporabljajo v pripravkih za hujšanje
  • Celicam kože vrača energijo in preprečuje prezgodnje staranje kože
  • Podpira celice hrustanca in preprečuje njegovo prezgodnje propadanje, zato zelo dobro vpliva na zdravje sklepov in zmanjšuje tveganje za razvoj artritisa
  • Vsebuje kalcij in fosfor in tako podpira zdravje kosti
  • Pomaga uravnavati krvni sladkorja in posredno niža tveganje za sladkorno bolezen, saj spodbuja tudi aktivnost inzulina
  • Zavira apetit
  • Podpira delovanje možganskih celic, dobro vpliva na ohranjanje spomina (Alzheimerjeva bolezen in demenca)
  • Pomaga vzdrževati dober metabolizem možganskih celic in tako preventivno deluje pred poškodbami celic v možganih (Parkinsonova bolezen)
  • Zavira razvoj bakterij v prebavilih in preprečuje jetrne bolezni (možje, ki so pili 10 skodelic čaja dnevno, niso imeli težav z jetri)
  • Niža previsok krvni pritisk in ga vzdržuje v primernem razponu
  • Krepi imunski sistem in preprečuje pojav gripe ali prehlada, blagodejno vpliva pri vnetjih ušes, nosu in ustne votline, pomaga in krepi zdravje dlesni
  • Zmanjšuje pojav astme in bronhitisa
  • Lajša alergije in preprečuje njihov ponovni nastanek
  • Deluje pomirjevalno – vsebuje izvrstno in redko amino-kislino L-teanin, ki s stimulacijo možganskih funkcij spodbuja stanje sproščenosti in dobrega počutja. Stres vzburja beta možganske valove, med tem ko L-teanin sproža alfa valove in z njimi stanje sproščene budnosti. L-teanin podpira spominske poti, učenje in pomnenje, med tem ko sočasno zavira stranske učinke kofeina (naravne sestavine zelenega čaja). Največ L-teanina vsebuje Matcha čaj, ki ga pesniško imenujejo tudi izvir energije, koncentracije in čistega uma. Skodelica tega čaja v popoldanskem času telo razbudi brez da bi ga sočasno izpostavila nervozi.
     
 

EGCG je najmočnejši antioksidant v zelenem čaju, ki izvrstno podpira delovanje srca in zdravje obtočil, podpira naravno odpornost in deluje preventivno pred obolenji mehurja, dojke, debelega črevesa, požiralnika, pljuč, trebušne slinavke, prostate, kože in želodca.

EGCG s svojim protivnetnim delovanjem zelo dobro deluje na črevesje in arterije, sočasno pospeši metabolizem, kar bi lahko pomagalo pri izgorevanju maščob – brez stranskih učinkov.

Zeleni čaj se ne sme prelivati z vrelo vodo – to je slabo za katehine, najbolje je dodati vodo s temperaturo med 70 do 80°C ali manj.
V skodelico zelenega čaja zmeraj dodajte limono – vitamin C pomaga pri absorpciji katehinov, med tem ko moka in izdelki iz moke zavirajo absorpcijo

Vedno kupujte kakovostne zelene čaje, saj nepreverjeni čaji lahko vsebujejo prevelike količine fluoridov, lahko vsebujejo tudi primesi težkih kovin, kar je za zdravje zelo škodljivo.
Temnejši ko je, bolj je bil obdelan, in bolj ko je bil procesiran, več dragocenih antioksidantov se je v tem procesu izgubilo.
 

 
     
 

O pravih čajih

Različno obarvani pravi čaji imajo pravzaprav skupno družino – vsi izhajajo iz čajevca (latinsko camellia sinensis). Poznamo rdeči, zeleni, črni in beli čaj, ki se med seboj razlikujejo po načinu predelave listov rastline. Predelava vključuje tudi fermentacijo čaja, pri tej pa velja, da manj fermentirani čaji vsebujejo več polifenolov in bolj kot je čaj fermentiran manj zdravilnih polifenolov ima. Posledica različne predelave so še druge razlike v sestavi, v barva, vonju in učinkih različnih vrst čaja.
 
Zeleni čaj ni fermentiran, listi so nepredelani in polni zdravilnih učinkovin.

Beli čaj je je ime za neobdelane in nefermentirane nežne lističe pravega čajevca in se od zelenega razlikuje po brstih in mladih listih čajevca z manjšo vsebnostjo teina (manj kot v zelenem čaju). Posebnost belega čaja je izključno ročno obiranje, natančneje: z rokavicami! Vse dokler ne damo belega čaja v skodelico, beli čaj ne sme biti v stiku s človeško kožo. Ime je dobil po belih laskih, ki med obiranjem prekrivajo še ne v celoti odprte popke čajevca. Beli čaj je podoben zelenemu, vendar med njima obstaja bistvena razlika v okusu. Večina zelenih čajev ima značilen "travnat" okus, ki ga pri belem čaju ni zaznati. Okus bi lahko opisali kot lahen, nežen, skorajda sladek. Beli čaj zato pripravljamo v vodi, ki še ni dosegla temperature vrelišča.

Rdeči čaj je le delno fermentiran in črni čaj, ki je popolnoma fermentiran – se pridobiva s fermentacijo zelenega čaja.