Prvi sončni žarki in lahkotnejša oblačila, ki več odkrijejo kot skrijejo, so že prišla med nas, s tem pa se je okrepilo tudi zavedanje, da smo tik pred vstopom v poletje, letni čas, ko si želimo v svoji koži še posebej blesteti. Če smo si med zimo pridelali kakšen kilogramček ali dva preveč, bomo sedaj toliko bolj intenzivno delali na tem, da jih izgubimo. Čeprav je skrb za telo in kožo temeljna človekova misija skozi vse leto, pa mnogi na to pozabljamo. Kako se v zadnjem trenutku odrešiti nekaj odvečnih kilogramov s pravo prehrano, prehranskimi dodatki in ob ustreznem gibanju?
Hoodia Gordonii je ekstrakt južnoameriškega kaktusa, s katerim Bušmani v puščavi Kalahari že na tisoče let odpravljajo lakoto in žejo. Jedli so odrezana stebla te sočne rastline, ki jo sicer imenujejo kaktus. Rastlina mora najprej zacveteti (potrebuje skoraj pet let, preden prvič zacveti), šele nato je primerna za uživanje. Obstaja več različnih vrst hoodie, a le Hoodia Gordonii vsebuje steroidne glikozide (p57), ki uspešno zavirajo apetit. Hoodii pripisujejo naslednje učinke: pospešeno izgorevanje maščob, zavira ali celo blokira željo po hrani (apetit), dviga splošno moč in energijo, izboljša mišični tonus, nima večjih stranskih učinkov in je primerna za moške in ženske.
Kromijev pikolinat (KP) je mineral, ki poveča učinek inzulina, hormona, ki prenaša beljakovine in ogljikove hidrate v celico. Je snov, ki je v največjem obsegu zaživela s pojavom zelene kave, ki ga vsebuje. V tej kombinaciji je njegova vloga izboljšati občutljivost receptorjev za inzulin, ki določa, ali bo zaužita hrana porabljena za izgradnjo mišice, produkcijo energije ali izgradnjo maščobe. Tistim, ki uživajo KP, bi se naj povečalo število receptorjev za inzulin, zato KP uspešno in dobro vpliva na povišan nivo sladkorja, posledično izboljša prekrvljenost tkiv in vzdržuje stabilni nivo sladkorja v krvi. KP je torej glavni sodelavec inzulina - je njegov partner, ki mu pomaga pri opravljanju nalog. Kadar telo nima dovolj kroma, potrebuje več inzulina, kar pa vodi do neustavljive lakote in želje po sladkem. KP pripomore tudi k izboljšanju mišične mase in preprečuje nalaganje maščobe, skupno pa bi lahko pozitivne učinke strnili: uravnava in niža krvni sladkor, pomaga preprečevati koronarno srčno bolezen, pomaga uravnavati telesno težo, dobro naj bi vplival na vid in podpiral dobro razmerje med holesteroli v krvi.
Raziskave, ki jih je opravilo Ministrstvo za kmetijstvo v ZDA, so pokazale, da se devet od desetih ljudi ne prehranjuje na način, ki zagotavlja dovolj kroma. Značilni znaki pomanjkanja kroma v telesu so: močna želja po sladkem, napadi lakote, nagibanje k debelosti, povišan krvni sladkor. Zdravi viri kroma so: surova ali na nizki temperaturi kuhana govedina, jetra, piščanec, ostrige, mehko kuhana jajca, žitni kalčki, jabolka, banane, zeleni poper, špinača in pivsko testo. V zeleni kavi je 1,25 mg kroma, dnevno pa se priporoča 0,2 do največ 2 mg kroma v obliki pikolinata ali nikotinata.
Ekstrakt maline, ki ga imenujejo tudi malinovi ketoni, je zadnja pridobitev na področju hujšanja. Izdelek prihaja iz Amerike, od kjer poročajo o fenomenelnem hujšanju in zniževanju telesne teže s pomočjo tega izdelka: za skoraj cel kilogram kar v enem dnevu. V kombinaciji z ekstraktom zelena čaja, afriškega manga, L-karnitina in L-tirozina je tudi močan antioksidant in topilec maščob, ki sočasno še očisti telo (detox). Deluje pri vseh s preveč maščobe, zato je primeren za oba spola. Hujšanje poteka brez stresa, brez bolečin, z uživanjem ketonov pa ohranjamo mišično maso, izboljšamo tonus in topimo maščobne obloge. Proizvajalec poudarja, da je ekstrakt vsaj 500-krat bolj učinkovit od kapsul in posledično primeren tudi za hujšanje za daljše obdobje.
Psyllium ali lupina semena indijskega trpotca je vlaknina, ki jo najdemo le v hrani rastlinskega izvora in je naše telo s svojimi encimi ne more prebaviti. S seboj ne nosijo nobene energije, le volumen in težo. Hrana z veliko balasta je zato energijsko manj gosta in nasičena, je pa bolj nasitna in zato pomembna pri regulaciji apetita.
Psyllium sodi v sam vrh živil, ki zaradi vsebnosti vpojnih vlaknin povečuje občutek sitosti, uravnava in izboljšuje prebavo, uravnava telesno težo in čisti organizem in izboljšuje splošno zdravje prebavil. Zaradi teh lastnosti je idealen dodatek zdravi prehrani, ki poskrbi za zadosten vnos vlaknin, ki jih v prehrani brez ali z manj ogljikovih hidratov primanjkuje. Psyllium vsebuje 71 gramov topnih vlaknin na 100 gramov, enaka količina ovsenih otrobov jih vsebuje le 5 gramov. Psyllium v prebavilih vpije velike količine vode, s čimer izboljša strukturo blata in olajša njegovo prehajanje po črevesju. Ena od prednosti, ki jih ima pred drugimi viri vlaknin, je, da blaži občutek napenjanja in napihnjenosti. Priporočajo ga pri hemoroidih, da zmehča blato in posledično zmanjša bolečine ob iztrebljanju. Zelo dobrodejen je pri otrocih, ki imajo težave z zaprtjem, tudi pri kandidi.
Za vse, ki želite preprosto izboljšati prebavo in zdravje prebavil, je dovolj ena čajna žlička dnevno (5 gramov), ki jo raztopite v 1,5 dcl vode in popijete na prazen želodec zjutraj ali pred spanjem.
Zdrave maščobe: Zaradi sodobnega načina življenja in številnih napačnih usmeritev v zadnjih letih smo po krivem izločili z jedilnika vse maščobe, kljub temu da so maščobe v telesu nujno potrebne za tvorbo spolnih hormonov, vitamina D in celičnih membran. In seveda za hujšanje! Brez zdravih maščob telo ne more topiti že naloženih. Zdrave maščobe so omega-3 in omega-6 maščobne kisline. Imenujemo jih esencialne, saj jih telo samo ne proizvaja, zato jih moramo vnesti s hrano.
Omega-3 izvrstno vplivajo na krvožilni sistem, nižajo tveganje za srčna obolenja, pomagajo uravnavati krvni pritisk, v študijah so se izvrstno izkazale pri številnih vnetjih mišično-skeletnega sistema in prebavil. Zelo pomembne so za možganske funkcije, podpirajo delovanje inzulina, sodelujejo v razgradnji hrane in izgorevanju maščob, sodelujejo pri uravnavanju homocisteina, blažijo znake predmenstrualnega sindroma in menopavze, zlasti migrene. Dober vir omega-3 maščobnih kislin je ribje olje, sicer pa se priporoča, da skupaj z omega-3 uživamo tudi vitamin E (s tem preprečimo oksidacijo), zato pozornost ob nakupu dodatkov ne bo odveč. Morali bi dodajati tudi vitamine A in C, B, magnezij, cink in beljakovine, saj vsi ti pomagajo pri presnovi maščobnih kislin v hormone.
Tudi omega-6 moramo vnesti v telo s hrano ali z dodatki, odličen vir teh maščobnih kislin pa je svetlinovo olje. Omega-6 podpirajo telo v tvorbi prostaglandinov (odpornost, imunost), so nujne v razvoju in delovanju nadledvične žleze, možganovine, oči, notranjega ušesa in reproduktivnih organov, sodelujejo v razgradnji in izgorevanju hrane, nižajo LDL-holesterol, hranijo kožo in lase ter umirjajo vnetja.
CLA je konjugirana linolna kislina in je maščoba, ki ima pomembno vlogo pri nadzoru telesne teže ob primerni telesni aktivnosti. CLA niža število maščobnih celic in s tem niža maščobno maso telesa. Študije nakazujejo, da nadzoruje nalaganje trigliceridov v maščobne celice, zato se v celicah shranjuje manj maščob; na drugi strani naj bi povečala vstop maščob v mitohondrije in dvigovala stopnjo izgorevanja maščob v telesu; kot tretje naj bi vplivala na inzulinsko občutljivost ter uravnavala nivo sladkorja v krvi.
Za vse, ki želijo čim bolj naravno in varno reducirati telesno težo, naj dodajajo v hrano več olivnega, lanenega in sezamovega olja (vsaj 3 žlice dnevno), saj ta olja vsebujejo dobro razmerje med omega-3 in omega-6, laneno ima celo optimalno razmerje med omega 3, 6 in 9 maščobnimi kislinami. Za dobro počutje med hujšanjem je primerno dodati še L-karnitin, ki skupaj s CoQ10 spodbuja topljenje maščob. Če dodamo še hidroksi citrat (to je sol hidroksi citrične kisline ali HCA), ki po znanstvenih študijah topi telesno maščobo, niža holesterol in trigliceride, smo pravzaprav izbrali najboljšo možnost brez umetnih dodatkov in agresije na telo. Vsekakor ne gre spregledati dejstva, da nam prehranska industrija ponuja mnogo in preveč, nas zavaja in zapelje v slabo smer. Nikjer pa ni pravih informacij o naravnih pomočnikih za hujšanje in čiščenje telesa. Izključitev zdravih maščob iz prehrane je najslabše, kar lahko storite, in to je tudi največja prevara prehranske industrije v zadnjih več kot 30-ih letih!
Fashion.si, maj 2013